Rigatoni z parmezanem w sosie z wódką i sucharkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2101
Składniki:
- 300 g makaronu rigatoni
- 4 sucharki spożywcze
- świeża bazylia do dekoracji
- sól
- Sos:
- 250 g pomidorów z puszki bez skórek
- 50 ml czystej wódki Smirnoff
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- mielony pieprz czerwony
- mielony pieprz czarny
Opis przygotowania:
Bazylię umyć i osączyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wlać pomidory z puszki, dodać liść laurowy i oprószyć czerwonym pieprzem. Składniki wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem wlać do tego czystą wódkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czarnego, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Wlać do tego śmietanę kremówkę, wsypać tarty parmezan, ponownie wymieszać i dusić do chwili, aż parmezan zacznie się rozpuszczać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i polać tym makaron na talerzu. Gotową potrawę udekorować świeżą bazylią i sucharkami spożywczymi.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wlać pomidory z puszki, dodać liść laurowy i oprószyć czerwonym pieprzem. Składniki wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem wlać do tego czystą wódkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czarnego, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Wlać do tego śmietanę kremówkę, wsypać tarty parmezan, ponownie wymieszać i dusić do chwili, aż parmezan zacznie się rozpuszczać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i polać tym makaron na talerzu. Gotową potrawę udekorować świeżą bazylią i sucharkami spożywczymi.
Komentarze (0)