Ser grillowany z żurawiną i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2118
Składniki:
- 400 g sera camembert
- 150 g miąższu z dyni
- 25 g sera gorgonzol
- 2 czerwone buraczki
- 2 łyżki tłuczonych orzechów pekan
- 2 łyżki konfitury z żurawin
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 główka sałaty
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do sałaty na talerzu. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę czerwoną oraz tłuczone orzechy pekan. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do nich miąższ z dyni i smażyć do jego miękkości. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości na talerzu. Ser camembert pokroić na porcje, porozcinać nożem ich środki i w miejsce nacięć nałożyć konfiturę z żurawiny. Ser z żurawiną przełożyć na aluminiową tackę do grilla i grillować z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągnąć z grilla, dodać do potrawy i posypać pokruszonym drobno serem gorgonzola.
Komentarze (0)