Ser panierowany z migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1918
Ser panierowany z migdałami
fot. verchmarco (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 plasterków sera Gouda
  • płatki migdałowe
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • trochę mleka
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Ser pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm i oprószamy lekko pieprzem ziołowym. Jajko roztrzepać z mlekiem. Ser obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z płatkami migdałowymi. Smażymy obie strony na oleju do momentu uzyskania złotego koloru.

Między plasterki sera można włożyć np. paprykę pokrojoną w kostkę lub ananasa. Dodatkowo można podawać z sosem tatarskim.

1 komentarz

Ja polecam bardziej od Goudy spróbować panierowany ser halloumi. Jest odpowiednio twardy, jego konsystencja jest idealna do smażenia, a przede wszystkim jest bardzo smaczny.

Podobne przepisy