Dorsz zapiekany z warzywami
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 16152
Składniki:
- 200 g filetów z dorsza
- 8 młodych ziemniaków
- 6 brukselek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Młode ziemniaki i brukselkę przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Brokuła oraz kalafiora podzielić na różyczki, zalać wodą i również ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i dodać do składników w naczyniu. Marchew obrać ze skóry, pokroić w słomkę i dodać do warzyw. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Filety z dorsza pokroić na kawałki, oprószyć przyprawą do ryb i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć pieprzem oraz solą, zalać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (1)
zapiekać przykryte czy odkryte ?