Figgy duff (pudding)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1906
Figgy duff (pudding)
fot. Yuri Long / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g frytek
  • 100 g masła
  • 3 łyżki melasy cukrowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • Pudding:
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 0,5 szklanki masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki melasy cukrowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować pudding: rodzynki sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru i drobno posiekać do rondla. Następnie zasypać je bułką tartą i dodać do tego masło oraz wlać melasę cukrową. Wsypać do tego mielony cynamon, imbir, ziele angielskie, sodę oczyszczoną, po czym wlać do tego 2 łyżki wrzącej wody i gotować całość przez 1 godzinę na małym ogniu. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzić 2 łyżkami wrzącej wody w kubku i przelać do gotowanych składników w rondlu. Wszystko wymieszać, zagotować i ściągnąć z ognia. Następnie frytki usmażyć w kombiwarze (lub w frytkownicy z olejem, tylko należy dokładnie je osączyć z tłuszczu) i wyłożyć na talerz. Masło pokroić na małe kawałki i dodać je do frytek na talerzu. Całość zalać przygotowanym wcześniej puddingiem, po czym 3 łyżki melasy cukrowej wymieszać z octem jabłkowym i polać tym potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów