Figgy duff (pudding)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1906
Składniki:
- 300 g frytek
- 100 g masła
- 3 łyżki melasy cukrowej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- Pudding:
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki wrzącej wody
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka maki pszennej
- 0,5 szklanki masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki melasy cukrowej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
Opis przygotowania:
Przygotować pudding: rodzynki sparzyć wrząca wodą, osączyć z jej nadmiaru i drobno posiekać do rondla. Następnie zasypać je bułką tartą i dodać do tego masło oraz wlać melasę cukrową. Wsypać do tego mielony cynamon, imbir, ziele angielskie, sodę oczyszczoną, po czym wlać do tego 2 łyżki wrzącej wody i gotować całość przez 1 godzinę na małym ogniu. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzić 2 łyżkami wrzącej wody w kubku i przelać do gotowanych składników w rondlu. Wszystko wymieszać, zagotować i ściągnąć z ognia. Następnie frytki usmażyć w kombiwarze (lub w frytkownicy z olejem, tylko należy dokładnie je osączyć z tłuszczu) i wyłożyć na talerz. Masło pokroić na małe kawałki i dodać je do frytek na talerzu. Całość zalać przygotowanym wcześniej puddingiem, po czym 3 łyżki melasy cukrowej wymieszać z octem jabłkowym i polać tym potrawę.
Komentarze (0)