Bób z szparagami i żółtkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1839
Składniki:
- 250 g mrożonego bobu
- 30 g zielonych szparagów
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki soli kamiennej
- sól morska
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- kwiat nagietka do dekoracji
Opis przygotowania:
Bób rozmrozić, po czym razem z warzywami umyć i osączyć z wody. Następnie bób oraz szparagi przełożyć do osobnych rondli, zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane składniki odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane wcześniej składniki, oprószyć je szczyptą pieprzu, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Następnie całość zalać mlekiem kokosowym, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i dusić jeszcze przez kolejną minutę pod przykryciem. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Żółtka jaj wrzucić na 2 szklanki gotującej się wody i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do potrawy. Całość posypać solą kamienną i kwiatem nagietka.
Komentarze (0)