Pudding ryżowo-pomarańczowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1563
Pudding ryżowo-pomarańczowy
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 4 skórki z pomarańczy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 1 skórka cytrynowa
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 białko z jajka

Opis przygotowania:

Skórki z pomarańczy i cytryny zalać wodą i moczyć przez 15 minut. Potem osączyć i pokroić drobno. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem, po czym dodać do tego pokrojone skórki i gotować do czasu, aż z gotowanych składników utworzy się gęsty syrop. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami mleka, ugotować na sypko i odparować. Następnie białko ubić na sztywną pianę trzepaczką, wymieszać z syropem z gotowanych składników (część pozostawić do dekoracji), a potem całość dokładnie wymieszać z ugotowanym i gorącym ryżem. Wszystko przełożyć na talerz i udekorować pozostawionymi skórkami z owoców.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów