Pudding ryżowo-pomarańczowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1749
Składniki:
- 200 g cukru
- 4 skórki z pomarańczy
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody
- 1 skórka cytrynowa
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 białko z jajka
Opis przygotowania:
Skórki z pomarańczy i cytryny zalać wodą i moczyć przez 15 minut. Potem osączyć i pokroić drobno. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem, po czym dodać do tego pokrojone skórki i gotować do czasu, aż z gotowanych składników utworzy się gęsty syrop. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami mleka, ugotować na sypko i odparować. Następnie białko ubić na sztywną pianę trzepaczką, wymieszać z syropem z gotowanych składników (część pozostawić do dekoracji), a potem całość dokładnie wymieszać z ugotowanym i gorącym ryżem. Wszystko przełożyć na talerz i udekorować pozostawionymi skórkami z owoców.
Komentarze (0)