Pudding ryżowo-kokosowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1807
Pudding ryżowo-kokosowy
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki dżemu jeżynowego
  • 2 łyżki kandyzowanego ananasa
  • 2 listki świeżej mięty do dekoracji
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na krem :
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 150 ml śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Listki mięty umyć i osączyć z wody. Ananasa sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przełożyć do miski, dodać do tego dżem jeżynowy i wymieszać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do pucharków deserowych.

Przygotować krem: śmietankę kokosową przelać do miski. Wsypać do niej do niej wiórki, kokosowe, cukier puder i razem zmiksować mikserem, po czym przełożyć łyżką na ryż w pucharkach deserowych.

Na wszystko wyłożyć wymieszany wcześniej dżemem z ananasami i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów