Pudding ryżowo-kokosowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1807
Składniki:
- 2 łyżki dżemu jeżynowego
- 2 łyżki kandyzowanego ananasa
- 2 listki świeżej mięty do dekoracji
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na krem :
- 200 g wiórek kokosowych
- 150 ml śmietanki kokosowej
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Listki mięty umyć i osączyć z wody. Ananasa sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przełożyć do miski, dodać do tego dżem jeżynowy i wymieszać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do pucharków deserowych.
Przygotować krem: śmietankę kokosową przelać do miski. Wsypać do niej do niej wiórki, kokosowe, cukier puder i razem zmiksować mikserem, po czym przełożyć łyżką na ryż w pucharkach deserowych.
Na wszystko wyłożyć wymieszany wcześniej dżemem z ananasami i udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować krem: śmietankę kokosową przelać do miski. Wsypać do niej do niej wiórki, kokosowe, cukier puder i razem zmiksować mikserem, po czym przełożyć łyżką na ryż w pucharkach deserowych.
Na wszystko wyłożyć wymieszany wcześniej dżemem z ananasami i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)