Sel Roti
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3295
Składniki:
- 2 szklanki letniego mleka 2%
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szklanka tłuczonych orzechów nerkowca
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Mąkę ryżową oraz pszenną przesypać do jednej miski. Wsypać do tego cukier, wiórki kokosowe, mielony kardamon, sól oraz sodę oczyszczoną. Następnie dodać masło klarowane, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników wsypać tłuczone orzechy nerkowca i dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką wlać na niego wymieszane składniki, ale w taki sposób, aby powstały pierścienie. Całość smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)