Sel Roti

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2899
Sel Roti
fot. Swapnil Acharya (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 szklanki letniego mleka 2%
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów nerkowca
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Mąkę ryżową oraz pszenną przesypać do jednej miski. Wsypać do tego cukier, wiórki kokosowe, mielony kardamon, sól oraz sodę oczyszczoną. Następnie dodać masło klarowane, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników wsypać tłuczone orzechy nerkowca i dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką wlać na niego wymieszane składniki, ale w taki sposób, aby powstały pierścienie. Całość smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów