Bara Brith

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3249
Bara Brith
fot. zingyyellow...! / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 350 ml wrzącej wody
  • 170 g mąki pszennej
  • 170 g mąki razowej
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g cukru
  • 2 saszetki czarnej herbaty
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • Lukier:
  • 2 białka jajka
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz suszoną żurawinę przesypać razem do jednej miski. Składniki w misce zalać wrzącą wodą i dodać do tego 2 saszetki czarnej herbaty. Całość przykryć pokrywką i parzyć przez 10 minut. Następnie sparzone składniki odcedzić na sicie i zostawić jedynie 0,5 szklanki naparu z parzenia, a resztę wylać. Mąkę pszenną oraz razową przesypać razem na stolnicę. Wsypać do tego cukier, mielone goździki, cynamon, proszek do pieczenia oraz tartą gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wbić do tego jajko i wlać 0,5 szklanki wody z parzonych wcześniej składników. Z całości wyrobić ciasto, a do wyrobionego ciasta dodać rodzynki, żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, dodać do tego białka jaj, wlać sok cytrynowy i dokładnie rozmieszać trzepaczką, po czym wysmarować tym upieczone ciasto.

Komentarze (1)

A jak długo piec ?