Budyń z jabłkami, migdałami i kruszonką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2936
Składniki:
- 5 g mielonych migdałów
- 4 jabłka
- 2 łyżki cukru
- Na budyń:
- 500 ml mleka skondensowanego
- 40 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- Na kruszonkę:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru pudru do posypania deseru
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w drobną kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 10 minut na średnim ogniu. Potem wsypać do tego orzechy oraz cukier, wymieszać i smażyć kolejne 10 minut. Usmażone ściągnąć z ognia.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Następnie dodać do tego pokrojone masło i z całości zagnieść ciasto. Z zagniecionego ciasta urywać małe kawałeczki, które następnie przełożyć na blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczoną kruszonkę wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować budyń: wanilię rozciąć i wydobyć z niej nasiona. Następnie odlać 0,5 szklanki mleka, a resztę zagotować z nasionami wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem oraz mąką i dodać do gotowanych składników. Wszystko wymieszać i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i nałożyć do kieliszków deserowych. Na gotowy budyń nałożyć usmażone wcześniej jabłka z migdałami.
Na koniec wszystko posypać upieczoną kruszonką oraz cukrem pudrem.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Następnie dodać do tego pokrojone masło i z całości zagnieść ciasto. Z zagniecionego ciasta urywać małe kawałeczki, które następnie przełożyć na blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczoną kruszonkę wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować budyń: wanilię rozciąć i wydobyć z niej nasiona. Następnie odlać 0,5 szklanki mleka, a resztę zagotować z nasionami wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem oraz mąką i dodać do gotowanych składników. Wszystko wymieszać i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i nałożyć do kieliszków deserowych. Na gotowy budyń nałożyć usmażone wcześniej jabłka z migdałami.
Na koniec wszystko posypać upieczoną kruszonką oraz cukrem pudrem.
Komentarze (0)