Pasztet z zająca z roti i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3083
Składniki:
- 1 przednia część z zająca z kością
- podroby z 1 zająca
- 30 dag tłustej wieprzowiny bez kości
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka zwykła
- 1 jajko
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- Na roti:
- 250 g maki
- 120 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- mąka do podsypania
- 20 g sera gołdy w całości
- 1 słoiczek musztardy
Opis przygotowania:
Mięso zająca zalać wodą, lekko osolić i gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie odcedzić i obrać z kości. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać do tego obraną i pokrojoną drobno cebulę i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Dodać do tego pokrojone podroby zajęcze i kiedy wszystko zmięknie, przełożyć do mięsa zajęczego. Namoczyć bułkę w wodzie z duszonego mięsa, po czym wyciągnąć, odcisnąć w rękach i dodać do mięsa. Wszystko wymieszać i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wysmarować formę masłem, przełożyć do niej zmielone mięso i zapiekać przez około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.
W tym czasie przygotować roti: mąkę zmieszać z letnią wodą, solą i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować na średnicę małego talerzyka deserowego. Wyłożyć na patelnię bez tłuszczu i piec z obu stron na rumiany kolor. Upieczone wyłożyć na talerz. Wyciągnąć z piekarnika upieczony pasztet, przestudzić, pokroić na kawałki i nałożyć na roti. Z drugiej strony położyć pokrojony na kawałki ser gołda. Całość polać musztardą.
W tym czasie przygotować roti: mąkę zmieszać z letnią wodą, solą i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować na średnicę małego talerzyka deserowego. Wyłożyć na patelnię bez tłuszczu i piec z obu stron na rumiany kolor. Upieczone wyłożyć na talerz. Wyciągnąć z piekarnika upieczony pasztet, przestudzić, pokroić na kawałki i nałożyć na roti. Z drugiej strony położyć pokrojony na kawałki ser gołda. Całość polać musztardą.
Komentarze (0)