Pasztet z zająca z roti i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3083
Pasztet z zająca z roti i serem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 przednia część z zająca z kością
  • podroby z 1 zająca
  • 30 dag tłustej wieprzowiny bez kości
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka zwykła
  • 1 jajko
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • Na roti:
  • 250 g maki
  • 120 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do podsypania
  • 20 g sera gołdy w całości
  • 1 słoiczek musztardy

Opis przygotowania:

Mięso zająca zalać wodą, lekko osolić i gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie odcedzić i obrać z kości. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać do tego obraną i pokrojoną drobno cebulę i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Dodać do tego pokrojone podroby zajęcze i kiedy wszystko zmięknie, przełożyć do mięsa zajęczego. Namoczyć bułkę w wodzie z duszonego mięsa, po czym wyciągnąć, odcisnąć w rękach i dodać do mięsa. Wszystko wymieszać i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wysmarować formę masłem, przełożyć do niej zmielone mięso i zapiekać przez około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.

W tym czasie przygotować roti: mąkę zmieszać z letnią wodą, solą i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować na średnicę małego talerzyka deserowego. Wyłożyć na patelnię bez tłuszczu i piec z obu stron na rumiany kolor. Upieczone wyłożyć na talerz. Wyciągnąć z piekarnika upieczony pasztet, przestudzić, pokroić na kawałki i nałożyć na roti. Z drugiej strony położyć pokrojony na kawałki ser gołda. Całość polać musztardą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów