Rotini w pesto z warzywami i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2475
Składniki:
- 30 g makaronu rotini
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 awokado
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
- Na pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
- pęczek świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osaczyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w plastry i dodać do pokrojonego awokado. Marchew z cebulą obrać ze skóry, pokroić w kostkę i razem z cebulą przełożyć do jednego rondla. Oba składniki zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, ściągnąć z ognia, odcedzić i dodać do składników w misce.
Przygotować pesto: bazylię posiekać drobno i przełożyć do moździerza. Dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, wlać oliwę z oliwek i wsypać tarty parmezan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dokładnie rozetrzeć i odstawić do czasu ugotowania makaronu.
Makaron przesypać do rondla, potem zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Gdy jest jeszcze ciepły, wymieszać go z przygotowanym wcześniej sosem pesto, a następnie ze składnikami w misce.
Przygotować pesto: bazylię posiekać drobno i przełożyć do moździerza. Dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, wlać oliwę z oliwek i wsypać tarty parmezan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dokładnie rozetrzeć i odstawić do czasu ugotowania makaronu.
Makaron przesypać do rondla, potem zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Gdy jest jeszcze ciepły, wymieszać go z przygotowanym wcześniej sosem pesto, a następnie ze składnikami w misce.
Komentarze (0)