Rotini w pesto z warzywami i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2300
Rotini w pesto z warzywami i awokado
fot. SweetOnVeg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu rotini
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pęczek świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osaczyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, pokroić w plastry i dodać do pokrojonego awokado. Marchew z cebulą obrać ze skóry, pokroić w kostkę i razem z cebulą przełożyć do jednego rondla. Oba składniki zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, ściągnąć z ognia, odcedzić i dodać do składników w misce.

Przygotować pesto: bazylię posiekać drobno i przełożyć do moździerza. Dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, wlać oliwę z oliwek i wsypać tarty parmezan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dokładnie rozetrzeć i odstawić do czasu ugotowania makaronu.

Makaron przesypać do rondla, potem zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Gdy jest jeszcze ciepły, wymieszać go z przygotowanym wcześniej sosem pesto, a następnie ze składnikami w misce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów