Schabowe ze smietaną i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1488
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 wieprzowe kotlety schabowe z kością
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać świeże gałązki rozmarynu i położyć na nie kotlety schabowe. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć z obu stron do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego szpinak, oprószyć go szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie wlać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do mięsa na talerzu.
Komentarze (0)