Kotlety schabowe z selerem i jabłkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2071
Kotlety schabowe z selerem i jabłkiem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 kotlety schabowe z kością
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 jabłko Champion
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przypraw do mięsa
  • sól
  • pieprz
  • natka selera

Opis przygotowania:

Mięso, seler oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i sparzyć 2 szklankami wrzącej wody. Sparzony osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Jabłko obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do selera wraz z pokrojoną drobno natką selera. Wszystko zalać sokiem cytrynowym, doprawić, szczyptą soli oraz cukrem, dokładnie wymieszać i na 20 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć i przełożyć na talerz. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do mięs, a następnie przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów