Kotlety schabowe z selerem i jabłkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2287
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 kotlety schabowe z kością
- 1 mały seler
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 jabłko Champion
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka przypraw do mięsa
- sól
- pieprz
- natka selera
Opis przygotowania:
Mięso, seler oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i sparzyć 2 szklankami wrzącej wody. Sparzony osączyć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Jabłko obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do selera wraz z pokrojoną drobno natką selera. Wszystko zalać sokiem cytrynowym, doprawić, szczyptą soli oraz cukrem, dokładnie wymieszać i na 20 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć i przełożyć na talerz. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do mięs, a następnie przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)