Schabowe z jajkami i serem w sosie pieczeniowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1284
Składniki:
- 300 ml zimnej wody
- 30 g ciemnego sosu pieczeniowego
- 4 jajka
- 4 kotlety schabowe
- 4 plastry parmezanu
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Kotlety schabowe rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć je szczyptą soli, mielonego pieprzu i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Mięso smażyć do miękkości z obu stron. Kiedy mięso zmięknie, położyć na nim plastry parmezanu i smażyć razem do chwili aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Sos ciemny przesypać do rondla, zalać go 300 ml wody i mieszając na średnim ogniu zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć go z ognia i polać nim potrawę. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)