Kotlety schabowe z pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 17485
Składniki:
- 5 porcji schabu bez kości
- 10 dag sera żółtego
- 20 dag pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Porcje schabu rozbijamy tłuczkiem, następnie solimy i pieprzymy. Każdą porcję obtaczamy najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Powstałą panierkę mocno uciskamy dłońmi. Tak powstałe kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Cebulę smażymy, gdy będzie szklista dodajemy pieczarki. Wszystko dusimy ok 15 minut, doprawiając solą i pieprzem. Na usmażone wcześniej kotlety nakładamy farsz pieczarkowy i posypujemy startym żółtym serem.
Kotlety zapiekamy w mikrofalówce lub piekarniku do chwili, aż ser się rozpłynie.
Podawać z ziemniakami i dowolnymi surówkami.
Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Cebulę smażymy, gdy będzie szklista dodajemy pieczarki. Wszystko dusimy ok 15 minut, doprawiając solą i pieprzem. Na usmażone wcześniej kotlety nakładamy farsz pieczarkowy i posypujemy startym żółtym serem.
Kotlety zapiekamy w mikrofalówce lub piekarniku do chwili, aż ser się rozpłynie.
Podawać z ziemniakami i dowolnymi surówkami.
Komentarze (3)
Smaczne jest gdy na farsz pieczarkowy damy trochę keczupu. a potem tarty ser.
Zamiast mikrofalówki, można rozpuścić ser, przykrywając na chwilę patelnię pod koniec smażenia.
Robię ten przepis z keczupem ale wierzch po wyjęciu z piekarnika posypuję natką zielonej pietruszki , wygląda bardziej smakowicie i kolorowo .