Gazpacho - hiszpański chłodnik z pomidorów
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1525
Składniki:
- 6 dojrzałych pomidorów
- 4 kromki czerstwego chleba bez skórki
- 2 l wody
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu sherry
- 1 łodyga selera
- 1 zielona papryka
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki cukru
- mielony czarny pieprz
- świeży tymianek do dekoracji
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Kromki czerstwego chleba przełożyć do miski i zalać je 0,5 szklanki zimnej wody. Pomidory ponacinać w górnej ich części i włożyć do gotującej się wody w rondlu. Pomidory w rondlu parzyć przez 40 sekund, potem wyciągnąć je z wody łyżką cedzakową, lekko przestudzić i obrać ze ze skóry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Łodygę selera również pokroić na małe kawałki.
Następnie pokrojone warzywa przełożyć do miksera, dodać do tego obrane ze skóry pomidory, odciśnięty ręcznie i namoczony wcześniej chleb oraz obraną ze skóry cebulę z czosnkiem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem cayenne, wlać do tego ocet sherry i zmiksować na jednolitą masę. Wlać do tego 1 szklankę przegotowanej wody, ponownie zmiksować i wszystko przelać do miski.
Na koniec posypać mielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym tymiankiem.
Następnie pokrojone warzywa przełożyć do miksera, dodać do tego obrane ze skóry pomidory, odciśnięty ręcznie i namoczony wcześniej chleb oraz obraną ze skóry cebulę z czosnkiem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem cayenne, wlać do tego ocet sherry i zmiksować na jednolitą masę. Wlać do tego 1 szklankę przegotowanej wody, ponownie zmiksować i wszystko przelać do miski.
Na koniec posypać mielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)