Gazpacho - hiszpański chłodnik z pomidorów

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1525
Gazpacho - hiszpański chłodnik z pomidorów
fot. e_mikh (elements.envato.com)

Składniki:

  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 4 kromki czerstwego chleba bez skórki
  • 2 l wody
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu sherry
  • 1 łodyga selera
  • 1 zielona papryka
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • mielony czarny pieprz
  • świeży tymianek do dekoracji
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Kromki czerstwego chleba przełożyć do miski i zalać je 0,5 szklanki zimnej wody. Pomidory ponacinać w górnej ich części i włożyć do gotującej się wody w rondlu. Pomidory w rondlu parzyć przez 40 sekund, potem wyciągnąć je z wody łyżką cedzakową, lekko przestudzić i obrać ze ze skóry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Łodygę selera również pokroić na małe kawałki.

Następnie pokrojone warzywa przełożyć do miksera, dodać do tego obrane ze skóry pomidory, odciśnięty ręcznie i namoczony wcześniej chleb oraz obraną ze skóry cebulę z czosnkiem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem cayenne, wlać do tego ocet sherry i zmiksować na jednolitą masę. Wlać do tego 1 szklankę przegotowanej wody, ponownie zmiksować i wszystko przelać do miski.

Na koniec posypać mielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów