Ciastka ryżowe z sosem Romesco
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1636
Składniki:
- 6 okrągłych ciastek ryżowych
- natka zielonej pietruszki
- Na sos Romesco:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 suszone papryczki chili
- 1 szklanka tłuczonych orzechów laskowych
- 1 szklanka tłuczonych migdałów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Pomidory pokroić w plastry o grubości 1,5 cm.
Przygotować sos Romesco: czosnek obrać ze skóry i przekroić na połówki. Następnie czosnek oraz pomidory przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C. Składniki zalać oliwą z oliwek, octem winnym, winem czerwonym, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miksera. Orzechy tłuczone oraz migdały przesypać razem na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i prażyć przez 5 minut na małym ogniu. Uprażone ściągnąć z ognia i dodać do składników w mikserze. Papryczkę chili namoczyć 1 szklance wrzącej wody, trzymać przez 1,5 minuty, potem osączyć z wody, pokroić drobno i dodać do całości w mikserze. Następnie wszystko zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku pieprzem oraz sola i wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć łyżką na ciastka ryżowe i wyłożyć na talerz.
Na koniec posypać pokrojona natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos Romesco: czosnek obrać ze skóry i przekroić na połówki. Następnie czosnek oraz pomidory przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195°C. Składniki zalać oliwą z oliwek, octem winnym, winem czerwonym, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć do miksera. Orzechy tłuczone oraz migdały przesypać razem na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i prażyć przez 5 minut na małym ogniu. Uprażone ściągnąć z ognia i dodać do składników w mikserze. Papryczkę chili namoczyć 1 szklance wrzącej wody, trzymać przez 1,5 minuty, potem osączyć z wody, pokroić drobno i dodać do całości w mikserze. Następnie wszystko zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku pieprzem oraz sola i wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć łyżką na ciastka ryżowe i wyłożyć na talerz.
Na koniec posypać pokrojona natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)