Ośmiornica z warzywami i sosem romesco
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1880
Składniki:
- 4 macki mrożonej ośmiornicy
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 duże ziemniaki
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- Sos:
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 suszone papryczki chili
- 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miseczek. Następnie czosnek obrać ze skóry i przełożyć do rondla w całości. Dodać do niego liście laurowe i mrożone macki ośmiornicy. Składniki w rondlu zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i gotować przez 45-50 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu składniki odcedzić.
Przygotować sos: pomidorki koktajlowe pokroić drobno i przełożyć do miksera. Papryczki chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do pomidorków w mikserze. Wsypać do tego mielone orzechy laskowe, migdały i granulowany czosnek. Całość zalać oliwą z oliwek, zmiksować mikserem, nałożyć na to ziemniaki w miskach i dodać ugotowane wcześniej macki ośmiornicy wraz z ząbkami gotowanego czosnku.
Przygotować sos: pomidorki koktajlowe pokroić drobno i przełożyć do miksera. Papryczki chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do pomidorków w mikserze. Wsypać do tego mielone orzechy laskowe, migdały i granulowany czosnek. Całość zalać oliwą z oliwek, zmiksować mikserem, nałożyć na to ziemniaki w miskach i dodać ugotowane wcześniej macki ośmiornicy wraz z ząbkami gotowanego czosnku.
Komentarze (0)