Ośmiornica z warzywami i sosem romesco

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1880
Ośmiornica z warzywami i sosem romesco
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 macki mrożonej ośmiornicy
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 suszone papryczki chili
  • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miseczek. Następnie czosnek obrać ze skóry i przełożyć do rondla w całości. Dodać do niego liście laurowe i mrożone macki ośmiornicy. Składniki w rondlu zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i gotować przez 45-50 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu składniki odcedzić.

Przygotować sos: pomidorki koktajlowe pokroić drobno i przełożyć do miksera. Papryczki chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do pomidorków w mikserze. Wsypać do tego mielone orzechy laskowe, migdały i granulowany czosnek. Całość zalać oliwą z oliwek, zmiksować mikserem, nałożyć na to ziemniaki w miskach i dodać ugotowane wcześniej macki ośmiornicy wraz z ząbkami gotowanego czosnku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów