Szparagi grillowane z sosem romesco
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1697
Składniki:
- 40 g szparagów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz biały
- Sos:
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować sos: paprykę czerwoną pozbawić nasion, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec ją do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Do pokrojonej papryki dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać mielone orzechy laskowe i migdały. Potem wlać do tego oliwę z oliwek i ocet winny, całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, zmiksować mikserem i odstawić.
Następnie szparagi przełożyć na aluminiowa tackę do grilla, zalać je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec na rozpalonym grillu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z grilla, przełożyć na talerz i polać je zmiksowanymi wcześniej składnikami sosu.
Przygotować sos: paprykę czerwoną pozbawić nasion, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec ją do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć ją z piekarnika, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Do pokrojonej papryki dodać obrany ze skóry czosnek, wsypać mielone orzechy laskowe i migdały. Potem wlać do tego oliwę z oliwek i ocet winny, całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, zmiksować mikserem i odstawić.
Następnie szparagi przełożyć na aluminiowa tackę do grilla, zalać je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec na rozpalonym grillu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z grilla, przełożyć na talerz i polać je zmiksowanymi wcześniej składnikami sosu.
Komentarze (0)