Schab w sosie śliwkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2121
Schab w sosie śliwkowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g schabu bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • Sos:
  • 150 g śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Schab pokroić na porcje. Na jeden talerz przesypać mąkę pszenną, a na drugi talerz wbić jajko i roztrzepać je widelcem razem ze szczyptą soli oraz pieprzu. W roztrzepanym jajku namoczyć pokrojony wcześniej schab, następnie obtoczyć go mąką i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć go z patelni i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: do rondla przełożyć śliwki kalifornijskie i zalać je bulionem warzywnym. Następnie oba składniki zagotować na średnim ogniu i ściągnąć z ognia. Czosnek obrać ze skóry, drobno posiekać i dodać do składników w rondlu. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu całością zalać schab na talerzu.

Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów