Schab w sosie śliwkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2121
Składniki:
- 400 g schabu bez kości
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- pęczek zielonego szczypiorku
- Sos:
- 150 g śliwek kalifornijskich bez pestek
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Schab pokroić na porcje. Na jeden talerz przesypać mąkę pszenną, a na drugi talerz wbić jajko i roztrzepać je widelcem razem ze szczyptą soli oraz pieprzu. W roztrzepanym jajku namoczyć pokrojony wcześniej schab, następnie obtoczyć go mąką i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć go z patelni i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: do rondla przełożyć śliwki kalifornijskie i zalać je bulionem warzywnym. Następnie oba składniki zagotować na średnim ogniu i ściągnąć z ognia. Czosnek obrać ze skóry, drobno posiekać i dodać do składników w rondlu. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu całością zalać schab na talerzu.
Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować sos: do rondla przełożyć śliwki kalifornijskie i zalać je bulionem warzywnym. Następnie oba składniki zagotować na średnim ogniu i ściągnąć z ognia. Czosnek obrać ze skóry, drobno posiekać i dodać do składników w rondlu. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu całością zalać schab na talerzu.
Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)