Żeberka z selerem i kaszanką w sosie śliwkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1728
Żeberka  z selerem i kaszanką w sosie śliwkowym
fot. TummyRumble/ CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 gałązki świeżego estragonu do dekoracji
  • 1 seler
  • 1 pęto kaszanki
  • Na sos śliwkowy;
  • 5 suszonych śliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 łyżeczki mielonego koperku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm, włożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowany seler odcedzić i wyłożyć na talerz. Żeberka podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, obtoczyć mąką i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i dodać do selera na talerzu.

Przygotować sos śliwkowy: suszone śliwki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekane drobno suszone śliwki, wsypać mielony koperek, szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego bulion warzywny i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i polać potrawę.

Do całości dodać pokrojoną na kawałki kaszankę i wszystko udekorować gałązkami świeżego estragonu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów