Żeberka z selerem i kaszanką w sosie śliwkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1969
Składniki:
- 400 g żeberek wieprzowych
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 gałązki świeżego estragonu do dekoracji
- 1 seler
- 1 pęto kaszanki
- Na sos śliwkowy;
- 5 suszonych śliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 0,5 łyżeczki mielonego koperku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm, włożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowany seler odcedzić i wyłożyć na talerz. Żeberka podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, obtoczyć mąką i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone mięso ściągnąć z ognia i dodać do selera na talerzu.
Przygotować sos śliwkowy: suszone śliwki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekane drobno suszone śliwki, wsypać mielony koperek, szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego bulion warzywny i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i polać potrawę.
Do całości dodać pokrojoną na kawałki kaszankę i wszystko udekorować gałązkami świeżego estragonu.
Przygotować sos śliwkowy: suszone śliwki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekane drobno suszone śliwki, wsypać mielony koperek, szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego bulion warzywny i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i polać potrawę.
Do całości dodać pokrojoną na kawałki kaszankę i wszystko udekorować gałązkami świeżego estragonu.
Komentarze (0)