Kurczak w sosie śliwkowym, ziemniakami i jajkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2610
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na sos:
- 20 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Jajka włożyć do rondla, potem zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i połączyć z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Do ugotowanych składników dodać masło, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i całość utłuc tłuczkiem. Utłuczone składniki dodać do ugotowanego mięsa. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i smażyć przez 1 minutę na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować sos: śliwki kalifornijskie pozbawić pestek i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone drobno śliwki, po czym zalać bulionem warzywnym i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Przygotować sos: śliwki kalifornijskie pozbawić pestek i pokroić na drobne kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone drobno śliwki, po czym zalać bulionem warzywnym i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Komentarze (0)