Ravioli w sosie truflowo-śliwkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1903
Składniki:
- 2 plastry parmezanu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- Nadzienie:
- 100 g sera ricotta
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- Sos:
- 1 łyżka siekanej, czarnej trufli
- 1 suszona śliwka kalifornijska bez pestki
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić do tego jajka i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i podzielić na dwie części.
Przygotować nadzienie: szpinak rozmrozić i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Wsypać do tego suszone oregano, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie ściągnąć z ognia, wymieszać z serem ricotta i nałożyć łyżką na jedną część rozwałkowanego ciasta i nakryć drugą częścią ciasta. Całość dokładnie skleić ręcznie, wyciąć krążki kubkiem i wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu. Gotować przez 3 minuty, po czym ściągnąć je z ognia, odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: śliwkę kalifornijską posiekać drobno, przełożyć na rozgrzane masło na patelni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i tartą gałką muszkatołową, dodać do tego czarną truflę i wymieszać. Wszystko zalać bulionem warzywnym i zagotować.
Gotowym sosem polać potrawę i posypać umytą i posiekaną natką zielonej pietruszki. Na wierzch wyłożyć parmezan.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić do tego jajka i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i podzielić na dwie części.
Przygotować nadzienie: szpinak rozmrozić i przełożyć na rozgrzane masło na patelni. Wsypać do tego suszone oregano, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie ściągnąć z ognia, wymieszać z serem ricotta i nałożyć łyżką na jedną część rozwałkowanego ciasta i nakryć drugą częścią ciasta. Całość dokładnie skleić ręcznie, wyciąć krążki kubkiem i wrzucić je do 1 l gotującej się, lekko osolonej wody w rondlu. Gotować przez 3 minuty, po czym ściągnąć je z ognia, odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: śliwkę kalifornijską posiekać drobno, przełożyć na rozgrzane masło na patelni, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i tartą gałką muszkatołową, dodać do tego czarną truflę i wymieszać. Wszystko zalać bulionem warzywnym i zagotować.
Gotowym sosem polać potrawę i posypać umytą i posiekaną natką zielonej pietruszki. Na wierzch wyłożyć parmezan.
Komentarze (0)