Ryż z fasolą w sosie śliwkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2278
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 40 g fasoli
- 100 g suszonych śliwek
- 1 główka sałaty
- 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasole i śliwki moczyć przez 4 godziny, po tym czasie, fasolę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Śliwki ugotować, odcedzić zostawić 2 łyżki wody z gotowania, pozbawić pestek i przetrzeć przez sito. Obrać czosnek, posiekać drobno, wrzucić na patelnie bez tłuszczu i podsmażyć. Do czosnku wlać 2 łyżki wody z gotowanych śliwek, dodać przetarte śliwki, odrobinę soli, pieprzu, dobrze wymieszać i odstawić z ognia. Ugotować ryż na sypko w lekko, osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Do ryżu dodać fasolę i polać sosem śliwkowym. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody przełożyć na talerz i polać przecierem pomidorowym oraz śmietaną.
Komentarze (0)