Ryż z fasolą w sosie śliwkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2063
Ryż z fasolą w sosie śliwkowym
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 40 g fasoli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 główka sałaty
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasole i śliwki moczyć przez 4 godziny, po tym czasie, fasolę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Śliwki ugotować, odcedzić zostawić 2 łyżki wody z gotowania, pozbawić pestek i przetrzeć przez sito. Obrać czosnek, posiekać drobno, wrzucić na patelnie bez tłuszczu i podsmażyć. Do czosnku wlać 2 łyżki wody z gotowanych śliwek, dodać przetarte śliwki, odrobinę soli, pieprzu, dobrze wymieszać i odstawić z ognia. Ugotować ryż na sypko w lekko, osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Do ryżu dodać fasolę i polać sosem śliwkowym. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody przełożyć na talerz i polać przecierem pomidorowym oraz śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów