Perliczka pieczona z ziemniakami w sosie śliwkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2552
Składniki:
- 1 perliczka do 1,5 kg
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- pęczek szczypiorku
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- Sos:
- 6 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
Opis przygotowania:
Perliczkę sprawić, oczyścić z piór i wnętrzności, wysmarować ją oliwą z oliwek i oprószyć od zewnętrznej strony solą oraz pieprzem. Natomiast od strony wewnętrznej oprószyć ją suszonym majerankiem i obranym ze skóry oraz pokrojonym na drobne kawałki czosnkiem. Oprószone mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, po czym zalać winem wytrawnym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy wino podczas pieczenia wyparuje, całość podlać bulionem warzywnym i piec do miękkości. Po upieczeniu perliczkę wyciągnąć z naczynia, podzielić na porcje i wyłożyć na talerz.
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać masło oraz śmietanę kremówkę i ubić razem tłuczkiem na jednolitą miazgę. Dodać ją do upieczonego mięsa na talerzu.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni, następnie dodać do niego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, cebulę i śliwki kalifornijskie. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym potrawę. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Do odcedzonych ziemniaków dodać masło oraz śmietanę kremówkę i ubić razem tłuczkiem na jednolitą miazgę. Dodać ją do upieczonego mięsa na talerzu.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni, następnie dodać do niego obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek, cebulę i śliwki kalifornijskie. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym potrawę. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)