Żeberka w sosie śliwkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2495
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 150 g suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek)
- 150 ml bulionu warzywnego z kostki
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 limonka
- 1 cebula
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Miętę, limonkę oraz mięso umyć i osączyć z wody. Śliwki suszone sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę. Żeberka podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, majerankiem, po czym przełożyć na rozgrzany olej na patelni i zrumienić z obu stron. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonego mięsa. Składniki smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie wlać do tego wino wytrawne i dodać pokrojone wcześniej śliwki. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu do czasu odparowania wina. Wtedy wlać bulion warzywny, doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia, przecedzić przez sitko, a przecedzony sos z mięsem przełożyć na talerz. Wszystko udekorować gałązkami świeżej mięty i pokrojoną limonką.
Komentarze (0)