Żeberka w sosie śliwkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2495
Żeberka w sosie śliwkowym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 150 g suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek)
  • 150 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 limonka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Miętę, limonkę oraz mięso umyć i osączyć z wody. Śliwki suszone sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę. Żeberka podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, majerankiem, po czym przełożyć na rozgrzany olej na patelni i zrumienić z obu stron. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonego mięsa. Składniki smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie wlać do tego wino wytrawne i dodać pokrojone wcześniej śliwki. Całość dusić pod przykryciem na średnim ogniu do czasu odparowania wina. Wtedy wlać bulion warzywny, doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia, przecedzić przez sitko, a przecedzony sos z mięsem przełożyć na talerz. Wszystko udekorować gałązkami świeżej mięty i pokrojoną limonką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów