Gnocchi z bobem i boczkiem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3695
Składniki:
- 200 g bobu
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz biały
- dowolne kwiaty do dekoracji
- Gnocchi:
- 400 g mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Przygotować gnocchi: ziemniaki umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić je i przełożyć na stolnice. Do ziemniaków wsypać mąkę (2 łyżki mąki pozostawić do podsypania składników) i wbić do tego jajko, po czym z całości zagnieść ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować je ręcznie w jeden, długi rulon i pokroić na równe, małe kawałki. Pokrojone składniki wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l wody. Gotować, do czasu, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową do miski. Bób przełożyć do kolejnego rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i rozdrobnić go widelcem na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do rozgniecionego wcześniej bobu. Potem wlać do tego oliwę z oliwek, oprószyć pieprzem białym i wymieszać. Boczek pokroić na małe kawałki, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić go na średnim ogniu. Zrumieniony ściągnąć z ognia, połączyć z rozdrobnionym bobem i dodać do ugotowanego gnocchi. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na talerz i udekorować dowolnym kwiatem.
Komentarze (0)