Gnocchi z bobem i boczkiem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3695
Gnocchi z bobem i boczkiem
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g bobu
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz biały
  • dowolne kwiaty do dekoracji
  • Gnocchi:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Przygotować gnocchi: ziemniaki umyć, obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić je i przełożyć na stolnice. Do ziemniaków wsypać mąkę (2 łyżki mąki pozostawić do podsypania składników) i wbić do tego jajko, po czym z całości zagnieść ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować je ręcznie w jeden, długi rulon i pokroić na równe, małe kawałki. Pokrojone składniki wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l wody. Gotować, do czasu, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową do miski. Bób przełożyć do kolejnego rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i rozdrobnić go widelcem na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do rozgniecionego wcześniej bobu. Potem wlać do tego oliwę z oliwek, oprószyć pieprzem białym i wymieszać. Boczek pokroić na małe kawałki, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić go na średnim ogniu. Zrumieniony ściągnąć z ognia, połączyć z rozdrobnionym bobem i dodać do ugotowanego gnocchi. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na talerz i udekorować dowolnym kwiatem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów