Schab w pomarańczach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3532

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 pomarańcze
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki oregano lub majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso natrzeć solą i pieprzem. Pomarańcze sparzyć, z jednej zetrzeć skórkę, a z pozostałych obrać i wycisnąć sok. Na patelni ułożyć schab i obsmażyć go ze wszystkich stron bez tłuszczu, potem przełożyć go do brytfanki. Do pozostałego tłuszczu po smażonym schabie dodać sok z pomarańczy, startą skórkę, czosnek roztarty z solą i ziołami. Całość zagotować i wlać do brytfanki ze schabem. Mięso włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec do miękkości. W trakcie pieczenia polewać mięso sosem z brytfanki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów