Schab w pomarańczach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3532
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 3 pomarańcze
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki oregano lub majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Pomarańcze sparzyć, z jednej zetrzeć skórkę, a z pozostałych obrać i wycisnąć sok. Na patelni ułożyć schab i obsmażyć go ze wszystkich stron bez tłuszczu, potem przełożyć go do brytfanki. Do pozostałego tłuszczu po smażonym schabie dodać sok z pomarańczy, startą skórkę, czosnek roztarty z solą i ziołami. Całość zagotować i wlać do brytfanki ze schabem. Mięso włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec do miękkości. W trakcie pieczenia polewać mięso sosem z brytfanki.
Komentarze (0)