Przegrzebki w pomarańczach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2425
Składniki:
- 20 g kiełek fasoli
- 8 przegrzebek mrożonych
- 4 pomarańcze
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Pomarańcze umyć, obrać ze skóry, z 2 wycisnąć sok, a pozostałe 2 pokroić na kawałki. Następnie rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać sok z pomarańczy i wymieszać. Potem dodać do tego ugotowany ryż, ponownie wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu i przełożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, umyć, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiany kolor. Usmażone dodać do ryżu i obłożyć kawałkami pomarańczy. Kiełki fasoli sparzyć wrzątkiem, osączyć z nadmiaru wody i dodać do potrawy.
Komentarze (0)