Karp w pomarańczach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 4182
Składniki:
- 6 porcji karpia (dzwonków)
- 6 pomarańczy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oleju
- 2 cebule
- 3 małe pomidory
- 4 łyżki wody
- 10 dag migdałów
- sól i pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Porcje karpia doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 2 godziny. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i obsmażyć na niej rybę. Podlać wodą, dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory, wyciśnięty sok z trzech pomarańczy i dusić pod przykryciem do momentu, aż ryba będzie dość miękka. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę resztę pomarańczy i dusić jeszcze około 10 minut. Podawać posypane migdałami.
Komentarze (0)