Karp w pomarańczach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 3299

Składniki:

  • 6 porcji karpia (dzwonków)
  • 6 pomarańczy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 3 małe pomidory
  • 4 łyżki wody
  • 10 dag migdałów
  • sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Porcje karpia doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 2 godziny. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i obsmażyć na niej rybę. Podlać wodą, dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory, wyciśnięty sok z trzech pomarańczy i dusić pod przykryciem do momentu, aż ryba będzie dość miękka. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę resztę pomarańczy i dusić jeszcze około 10 minut. Podawać posypane migdałami.

0 komenatrzy

Podobne przepisy