Schab pieczony

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3046
Schab pieczony
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 70 dkg schabu (z kością)
  • 3 dkg smalcu
  • 5 dkg cebuli
  • 1 dkg kminku
  • sól

Opis przygotowania:

Odciąć polędwicę od kostek żebrowych. Mięso opłukać, osuszyć i natrzeć solą. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Posypać kminkiem i obraną cebulą pokrojoną w talarki. Włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny. W czasie pieczenia polewać sosem od mięsa. Gdy jest już miękki - wyjąć i ostudzić. Na krótko przed podaniem pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien.

Autor: lelandgaunt

2 komentarze

bylejaki przepis

Smaczniejszy jest gdy przed pieczeniem ponacinamy w paru miejscach i pwkładamy w nacięcia kawałeczki czosnku.

Podobne przepisy