Kaczka w pomarańczach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4919
Kaczka w pomarańczach
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 mała kaczka (1,5 kg)
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • 1 kostka rosołowa mięsna
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 4 małe pomarańcze
  • 0,5l gorącej wody
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • zielona pietruszka do dekoracji

Opis przygotowania:

Kaczkę umyć, pokroić na porcje. Kawałki mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka i odstawić na 30 minut. W rondlu do pieczenia rozpuścić margarynę i ułożyć porcje mięsa. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas porcje kaczki obracać na drugą stronę. Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5l gorącej wody i co pewien czas podlewać mięso wywarem. Do wywaru można dodać 2 łyżki wytrawnego białego wina.

Pomarańcze obrać ze skóry, podzielić na części. Kiedy kaczka się upiecze - wyjąć ją i ułożyć na półmisku. Na tłuszczu, który pozostał z pieczenia podsmażyć pomarańcze przez ok. 10 minut, a potem ułożyć je na upieczonym mięsie. Udekorować zieloną pietruszką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów