Kaczka w pomarańczach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5058
Składniki:
- 1 mała kaczka (1,5 kg)
- 1 łyżka przyprawy do drobiu
- 1 kostka rosołowa mięsna
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia
- 4 małe pomarańcze
- 0,5l gorącej wody
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- zielona pietruszka do dekoracji
Opis przygotowania:
Kaczkę umyć, pokroić na porcje. Kawałki mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka i odstawić na 30 minut. W rondlu do pieczenia rozpuścić margarynę i ułożyć porcje mięsa. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas porcje kaczki obracać na drugą stronę. Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5l gorącej wody i co pewien czas podlewać mięso wywarem. Do wywaru można dodać 2 łyżki wytrawnego białego wina.
Pomarańcze obrać ze skóry, podzielić na części. Kiedy kaczka się upiecze - wyjąć ją i ułożyć na półmisku. Na tłuszczu, który pozostał z pieczenia podsmażyć pomarańcze przez ok. 10 minut, a potem ułożyć je na upieczonym mięsie. Udekorować zieloną pietruszką.
Pomarańcze obrać ze skóry, podzielić na części. Kiedy kaczka się upiecze - wyjąć ją i ułożyć na półmisku. Na tłuszczu, który pozostał z pieczenia podsmażyć pomarańcze przez ok. 10 minut, a potem ułożyć je na upieczonym mięsie. Udekorować zieloną pietruszką.
Komentarze (0)