Kurczak z cebulą w pomarańczach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2068
Składniki:
- 4 cebule
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pomarańcze
- natka selera
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Pomarańcze sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Piersi kurczaka umyć, pokroić na kawałki, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać zmiksowane pomarańcze, ugotowane wcześniej piersi kurczaka, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem prze 2 minuty na średnim ogniu. Potem wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Potrawę udekorować natką selera.
Komentarze (0)