Sarma z jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1442
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 szklanka ryżu
- 3 łyżki oleju
- 2,5 szklanki wody
- 2 cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1 główka kapusty na gołąbki
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kapustę pozbawić głąba i sparzyć w dużym garnku z wrzącą wodą. Następnie wyciągnąć ją z wody i podzielić na liście. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać mielone mięso, przecier pomidorowy oraz suszona miętę. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, smażyć przez 1 minutę pod przykryciem i ściągnąć z ognia. Smażone składniki nałożyć łyżką na sparzone liście kapusty, po czym wszystko zawinąć w sakiewki, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć do odpowiedniego garnka. Całość zalać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu ogniu przez 30 minut. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Dodać do tego jogurt naturalny i posypać mieloną papryką.
Komentarze (0)