Sarma z jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1442
Sarma z jogurtem
fot. Alesist / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka ryżu
  • 3 łyżki oleju
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 główka kapusty na gołąbki
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kapustę pozbawić głąba i sparzyć w dużym garnku z wrzącą wodą. Następnie wyciągnąć ją z wody i podzielić na liście. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać mielone mięso, przecier pomidorowy oraz suszona miętę. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej ryż, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać, smażyć przez 1 minutę pod przykryciem i ściągnąć z ognia. Smażone składniki nałożyć łyżką na sparzone liście kapusty, po czym wszystko zawinąć w sakiewki, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć do odpowiedniego garnka. Całość zalać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu ogniu przez 30 minut. Gotową potrawę ściągnąć z ognia, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Dodać do tego jogurt naturalny i posypać mieloną papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów