Ryż z jogurtem, soczewicą i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 911
Składniki:
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 400 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki nasion z granatu
- 2 suszone liście curry
- 1 suszona papryczka chili
- 1 łyżka łuskanej soczewicy
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki asafetydy
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca woda, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wymieszać z jogurtem greckim. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego kminek, soczewicę, liście curry i orzechy nerkowca. Składniki te smażyć przez minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego suszoną papryczkę chili, asafetydę i dobrze wymieszać. Dodać do tego wymieszany wcześniej ryż z jogurtem, wszystko razem wymieszać i dusić jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do miski, po czym udekorować nasionami granatu i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)