Ryż z jogurtem, soczewicą i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 717
Ryż z jogurtem, soczewicą i orzechami
fot. Sudharshan Shanmugasundaram (Wikimedia Commons)

Składniki:

  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki nasion z granatu
  • 2 suszone liście curry
  • 1 suszona papryczka chili
  • 1 łyżka łuskanej soczewicy
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki asafetydy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca woda, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wymieszać z jogurtem greckim. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego kminek, soczewicę, liście curry i orzechy nerkowca. Składniki te smażyć przez minutę na średnim ogniu, po czym dodać do tego suszoną papryczkę chili, asafetydę i dobrze wymieszać. Dodać do tego wymieszany wcześniej ryż z jogurtem, wszystko razem wymieszać i dusić jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do miski, po czym udekorować nasionami granatu i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów