Grzanki z serem i rukwią wodną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1940
Składniki:
- 15 dag twardego koziego sera w plastrach
- 10 dag wędzonego boczku
- 4 łyżki oleju
- 2 kromki chleba
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminku
- pęczek rukwi wodnej
- sol
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Rukiew wodną umyć pod bieżącą wodą, po czym sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie oprószyć ją szczyptą soli i pieprzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Następnie dodać do tego pokrojony w kostkę boczek i zrumienić. Jedną łyżkę zrumienionego boczku pozostawić, resztę wraz ze smażoną cebulą wymieszać z rukwią wodną. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego kromki chleba i zrumienić z obu stron. Smażąc drugą stronę grzanek należy wyłożyć na chleb plastry sera koziego, posypać kminkiem oraz 1 łyżką pozostawionego boczku. Całość przykryć i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.
Komentarze (0)