Grzanki z serem i rukwią wodną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1940
Grzanki z serem i rukwią wodną
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 dag twardego koziego sera w plastrach
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 kromki chleba
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • pęczek rukwi wodnej
  • sol
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Rukiew wodną umyć pod bieżącą wodą, po czym sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Następnie oprószyć ją szczyptą soli i pieprzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Następnie dodać do tego pokrojony w kostkę boczek i zrumienić. Jedną łyżkę zrumienionego boczku pozostawić, resztę wraz ze smażoną cebulą wymieszać z rukwią wodną. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego kromki chleba i zrumienić z obu stron. Smażąc drugą stronę grzanek należy wyłożyć na chleb plastry sera koziego, posypać kminkiem oraz 1 łyżką pozostawionego boczku. Całość przykryć i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów