Czekoladowe profiterole

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1320
Czekoladowe profiterole
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 130 ml wody
  • 130 mleka 2%
  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Opis przygotowania:

Do rondla dodać masło, wlać do niego wodę, mleko, wsypać cukier, szczyptę soli, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego mąkę, kakao, zmniejszyć ogień i mieszać cały czas do chwili, aż składniki zaczną tworzyć gęstą masę. Jajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką. Do przegotowanej i przestudzonej wcześniej masy wlać stopniowo roztrzepane jajka, cały czas miksując wszystko mikserem. Po zmiksowaniu całość przełożyć do szprycy i wycisnąć porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przekroić ostrym nożem na połowy i przestudzić.

Przygotować krem: śmietanę kremówkę zmiksować z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na przygotowane wcześniej ciasto. Wszystko zlepić ze sobą ręcznie i wyłożyć na talerz..

Komentarze (1)

Wyglądają na idealne na sylwestra!

Podobne przepisy

Więcej przepisów