Czekoladowe profiterole
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1560
Składniki:
- 130 ml wody
- 130 mleka 2%
- 130 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- Krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
Opis przygotowania:
Do rondla dodać masło, wlać do niego wodę, mleko, wsypać cukier, szczyptę soli, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wsypać do tego mąkę, kakao, zmniejszyć ogień i mieszać cały czas do chwili, aż składniki zaczną tworzyć gęstą masę. Jajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką. Do przegotowanej i przestudzonej wcześniej masy wlać stopniowo roztrzepane jajka, cały czas miksując wszystko mikserem. Po zmiksowaniu całość przełożyć do szprycy i wycisnąć porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przekroić ostrym nożem na połowy i przestudzić.
Przygotować krem: śmietanę kremówkę zmiksować z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na przygotowane wcześniej ciasto. Wszystko zlepić ze sobą ręcznie i wyłożyć na talerz..
Przygotować krem: śmietanę kremówkę zmiksować z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na przygotowane wcześniej ciasto. Wszystko zlepić ze sobą ręcznie i wyłożyć na talerz..
Komentarze (1)
Wyglądają na idealne na sylwestra!