Sardynki ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1870

Składniki:

  • 1 kg sardynek
  • 750 g szpinaku
  • 30 g masła
  • 20 g mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • olej do smażenia
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sardynki oczyścić, umyć, osuszyć i posolić. Szpinak umyć. Zagotować w garnku 1,5 l wody, włożyć do niego szpinak i gotować przez 1 minutę. Po ugotowaniu odcedzić, przelać go zimną woda i pokroić drobno. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno i podsmażyć na oleju. Dodać do tego szpinak, sól, pieprz, zamieszać i dusić do 5 minut pod przykryciem. Do rondla wbić żółtko, mleko, dodać mąkę, masło, szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej, wymieszać i zagotować. Przygotować naczynie do zapiekania, wysmarować je olejem. Na spodzie położyć trochę szpinaku z cebulą, następnie ułożyć sardynki, wlać zawartość z rondla, przełożyć szpinakiem, posypać żółtym serem i bułką tartą.

Całość włożyć do piekarnika i zapiec w temperaturze 240 stopni przez 10 minut. Zapieczone sardynki przełożyć na talerz i podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów