Sardynki ze szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2072
Składniki:
- 1 kg sardynek
- 750 g szpinaku
- 30 g masła
- 20 g mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- olej do smażenia
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sardynki oczyścić, umyć, osuszyć i posolić. Szpinak umyć. Zagotować w garnku 1,5 l wody, włożyć do niego szpinak i gotować przez 1 minutę. Po ugotowaniu odcedzić, przelać go zimną woda i pokroić drobno. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno i podsmażyć na oleju. Dodać do tego szpinak, sól, pieprz, zamieszać i dusić do 5 minut pod przykryciem. Do rondla wbić żółtko, mleko, dodać mąkę, masło, szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej, wymieszać i zagotować. Przygotować naczynie do zapiekania, wysmarować je olejem. Na spodzie położyć trochę szpinaku z cebulą, następnie ułożyć sardynki, wlać zawartość z rondla, przełożyć szpinakiem, posypać żółtym serem i bułką tartą.
Całość włożyć do piekarnika i zapiec w temperaturze 240 stopni przez 10 minut. Zapieczone sardynki przełożyć na talerz i podawać na gorąco.
Całość włożyć do piekarnika i zapiec w temperaturze 240 stopni przez 10 minut. Zapieczone sardynki przełożyć na talerz i podawać na gorąco.
Komentarze (0)