Pieczeń wieprzowa z wątróbką i pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3469
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
- 200 g wątróbki drobiowej
- 150 g małych pieczarek
- 100 g bułki tartej
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej do obsypania formy do pieczenia
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- świeży rozmaryn do dekoracji
Opis przygotowania:
Mięso mielone przełożyć do miski. Pieczarki umyć, odsączyć z wody, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać wątróbkę drobiową i lekko ją zrumienić na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa i dodać do mięsa mielonego w misce.
Rozgrzać 2 łyżki masła na patelni i dodać do tego pokrojone pieczarki. Smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i również zmielić w maszynce do mięsa, po czym dodać je do składników w misce. Wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą, całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 45 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić , podzielić na porcje i udekorować świeżym rozmarynem.
Rozgrzać 2 łyżki masła na patelni i dodać do tego pokrojone pieczarki. Smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i również zmielić w maszynce do mięsa, po czym dodać je do składników w misce. Wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą, całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 45 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić , podzielić na porcje i udekorować świeżym rozmarynem.
Komentarze (0)