Pieczeń wieprzowa z wątróbką i pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3062
Pieczeń wieprzowa z wątróbką i pieczarkami
fot. Vikif (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 150 g małych pieczarek
  • 100 g bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej do obsypania formy do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Opis przygotowania:

Mięso mielone przełożyć do miski. Pieczarki umyć, odsączyć z wody, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać wątróbkę drobiową i lekko ją zrumienić na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa i dodać do mięsa mielonego w misce.

Rozgrzać 2 łyżki masła na patelni i dodać do tego pokrojone pieczarki. Smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i również zmielić w maszynce do mięsa, po czym dodać je do składników w misce. Wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą, całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 45 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić , podzielić na porcje i udekorować świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów