Bułeczki po angielsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2337
Składniki:
- 2 jajka
- 2 plastry szynki
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,5 g drożdży świeżych
- 1 szklanka kaszy manny
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Drożdże rozetrzeć z letnią wodą i przelać do miski. Zagnieść ciasto, po czym nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić w cieple miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować ręcznie małe bułeczki i obtoczyć je kaszą manną. Następnie przełożyć je na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć po 4 minuty z jednej strony. Po przewróceniu na drugą stronę, smażoną wcześniej stronę wysmarować przecierem pomidorowym. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na upieczone bułki wyłożyć plastry szynki. Jajka wbić na 1 l gotującej się wody i gotować do czasu ścięcia się białek. Wtedy wyciągnąć z gotującej się wody i dodać do składników. Wszystko nakryć upieczoną kolejną bułeczką.
Komentarze (0)