Sardele z marynowanymi warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1608
Sardele z marynowanymi warzywami
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 filety z wędzonych sardeli
  • Marynata:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona młoda cukinia
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonej cukinii. Pomidory pokroić na małe kawałki i dodać do składników w misce. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Następnie wszystko zalać oliwą z oliwek, skropić octem balsamicznym, polać miodem, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć do spiętych małymi wykałaczkami sardeli na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów