Sardele z marynowanymi warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1608
Składniki:
- 4 filety z wędzonych sardeli
- Marynata:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona młoda cukinia
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonej cukinii. Pomidory pokroić na małe kawałki i dodać do składników w misce. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Następnie wszystko zalać oliwą z oliwek, skropić octem balsamicznym, polać miodem, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć do spiętych małymi wykałaczkami sardeli na talerzu.
Komentarze (0)