Sardele marynowane w oleju
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3405
Składniki:
- 400 g filetów ze świeżej sardeli
- 300 ml oleju słonecznikowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 łyżka octu 10%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
Opis przygotowania:
Pomidora oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Filety z sardeli przełożyć do miski, skropić je octem i sokiem z cytryny. Czosnek z cebulą obrać ze skóry pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby w misce. Całość posypać suszonym tymiankiem, pieprzem, solą oraz posiekaną natką zielonej pietruszki. Następnie wszystko zalać olejem, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, po czym nakryć miskę folią spożywczą i wstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonym pomidorem. Na to wyłożyć śmietanę kremówkę.
Komentarze (0)