Sardele marynowane w oleju

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3405
Sardele marynowane w oleju
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów ze świeżej sardeli
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól

Opis przygotowania:

Pomidora oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Filety z sardeli przełożyć do miski, skropić je octem i sokiem z cytryny. Czosnek z cebulą obrać ze skóry pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby w misce. Całość posypać suszonym tymiankiem, pieprzem, solą oraz posiekaną natką zielonej pietruszki. Następnie wszystko zalać olejem, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, po czym nakryć miskę folią spożywczą i wstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz i udekorować pokrojonym pomidorem. Na to wyłożyć śmietanę kremówkę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów