Mantu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3413
Mantu
fot. jadijadi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g kukurydzy w zalewie
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć z niego kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm.

Przygotować wypełnienie: mięso wieprzowe pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym łyżeczką nałożyć na wycięte kwadraty ciasta. Całość zawinąć w sakiewki, po czym wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, a potem łyżką cedzakową odcedzić, wyciągnąć na talerz i polać jogurtem naturalnym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączoną z zalewy kukurydzę i przecier pomidorowy. Składniki doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)