Mantu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3413
Składniki:
- 300 g kukurydzy w zalewie
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 300 g łopatki wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć z niego kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm.
Przygotować wypełnienie: mięso wieprzowe pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym łyżeczką nałożyć na wycięte kwadraty ciasta. Całość zawinąć w sakiewki, po czym wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, a potem łyżką cedzakową odcedzić, wyciągnąć na talerz i polać jogurtem naturalnym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączoną z zalewy kukurydzę i przecier pomidorowy. Składniki doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować wypełnienie: mięso wieprzowe pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, po czym łyżeczką nałożyć na wycięte kwadraty ciasta. Całość zawinąć w sakiewki, po czym wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować przez 3 minuty, a potem łyżką cedzakową odcedzić, wyciągnąć na talerz i polać jogurtem naturalnym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączoną z zalewy kukurydzę i przecier pomidorowy. Składniki doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)