Sardele grillowane z kuskusem i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2056
Składniki:
- 30 g bobu
- 4 świeże sardele
- 4 suszone pomidory
- 2 awokado
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kuskusu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Bób zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Suszone pomidory sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym połączyć z kaszą kuskus, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i razem zagotować. Zagotowane składniki wyłożyć na talerz. Awokado obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i dodać do składników. Dodać do tego ugotowany wcześniej bób oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i całość dokładnie wymieszać. Sardele oczyścić z wnętrzności, umyć, oprószyć pieprzem oraz solą, ponacinać boki i wysmarować olejem. Przygotowaną rybę przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec z obu stron do miękkości. Gotową ściągnąć z rusztu i dodać do potrawy.
Komentarze (0)