Sardele grillowane z kuskusem i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2056
Sardele grillowane z kuskusem i awokado
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g bobu
  • 4 świeże sardele
  • 4 suszone pomidory
  • 2 awokado
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Bób zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i obrać ze skóry. Suszone pomidory sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym połączyć z kaszą kuskus, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i razem zagotować. Zagotowane składniki wyłożyć na talerz. Awokado obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i dodać do składników. Dodać do tego ugotowany wcześniej bób oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i całość dokładnie wymieszać. Sardele oczyścić z wnętrzności, umyć, oprószyć pieprzem oraz solą, ponacinać boki i wysmarować olejem. Przygotowaną rybę przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec z obu stron do miękkości. Gotową ściągnąć z rusztu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów