Sardele z karczochami i burakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1427
Sardele z karczochami i burakami
fot. LWY / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g sardeli w zalewie octowej
  • 3 czerwone buraki
  • 2 karczochy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 sałata strzępiasta
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sardele osączyć z zalewy. Karczochy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Buraki czerwone przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą, ugotować do miękkości ze skórą i odcedzić. Po odcedzeniu obrać ze skóry, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, po czym doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszać i nałożyć na karczochy na talerzu. Dodać do tego sałatę strzępiastą i osączone z zalewy sardele. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Całość skropić oliwą z oliwek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów