Sardele z karczochami i burakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1634
Składniki:
- 500 g sardeli w zalewie octowej
- 3 czerwone buraki
- 2 karczochy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 sałata strzępiasta
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sardele osączyć z zalewy. Karczochy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Buraki czerwone przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą, ugotować do miękkości ze skórą i odcedzić. Po odcedzeniu obrać ze skóry, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, po czym doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszać i nałożyć na karczochy na talerzu. Dodać do tego sałatę strzępiastą i osączone z zalewy sardele. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Całość skropić oliwą z oliwek.
Komentarze (0)