Wołowina z marynowanymi warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1787
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej
- 1 łyżeczka sezamu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na marynatę:
- 4 dojrzale pomidory
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki octu 10%
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Karkówkę wołową podzielić na porcje, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować marynatę: pomidory pokroić w cienkie paski i przełożyć do miski. Papryczkę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do pokrojonych pomidorów. Następnie wodę przelać do rondla, wlać do niej ocet, wsypać cukier, sól, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać nimi pokrojone warzywa. Całość odstawić na 20 minut. Po tym czasie zalane warzywa odcedzić z marynaty na sicie i dodać je do ugotowanego wcześniej mięsa.
Całość posypać sezamem i udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować marynatę: pomidory pokroić w cienkie paski i przełożyć do miski. Papryczkę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do pokrojonych pomidorów. Następnie wodę przelać do rondla, wlać do niej ocet, wsypać cukier, sól, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać nimi pokrojone warzywa. Całość odstawić na 20 minut. Po tym czasie zalane warzywa odcedzić z marynaty na sicie i dodać je do ugotowanego wcześniej mięsa.
Całość posypać sezamem i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)