Wołowina z marynowanymi warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1787
Wołowina z marynowanymi warzywami
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej
  • 1 łyżeczka sezamu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na marynatę:
  • 4 dojrzale pomidory
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Karkówkę wołową podzielić na porcje, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować marynatę: pomidory pokroić w cienkie paski i przełożyć do miski. Papryczkę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do pokrojonych pomidorów. Następnie wodę przelać do rondla, wlać do niej ocet, wsypać cukier, sól, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście laurowe i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać nimi pokrojone warzywa. Całość odstawić na 20 minut. Po tym czasie zalane warzywa odcedzić z marynaty na sicie i dodać je do ugotowanego wcześniej mięsa.

Całość posypać sezamem i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów