Sardele nadziewane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1172
Sardele nadziewane
fot. franzconde / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g rodzynek
  • 25 g orzeszków pinii
  • 12 świeżych sardeli
  • 12 listków laurowych
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 2 filety sardynek w oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Świeże sardynki sprawić, oczyścić z ości i podzielić na filety. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Cytrynę oraz pomarańczę umyć, osaczyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Następnie orzeszki pinii, bułkę tartą oraz filety sardeli w oleju przełożyć razem do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu białego, cukru, mielonymi nasionami kolendry i dodać do tego sparzone rodzynki. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na przygotowane wcześniej filety z sardeli. Wszystko zawinąć, wyłożyć liściem laurowym, plastrami pomarańczy, cytryny i nabić na patyczki szaszłykowe. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną aluminiową folią, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów