Sardele nadziewane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1412
Składniki:
- 25 g rodzynek
- 25 g orzeszków pinii
- 12 świeżych sardeli
- 12 listków laurowych
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 2 filety sardynek w oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Świeże sardynki sprawić, oczyścić z ości i podzielić na filety. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Cytrynę oraz pomarańczę umyć, osaczyć z wody i pokroić w cienkie plastry. Następnie orzeszki pinii, bułkę tartą oraz filety sardeli w oleju przełożyć razem do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu białego, cukru, mielonymi nasionami kolendry i dodać do tego sparzone rodzynki. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na przygotowane wcześniej filety z sardeli. Wszystko zawinąć, wyłożyć liściem laurowym, plastrami pomarańczy, cytryny i nabić na patyczki szaszłykowe. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną aluminiową folią, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do miękkości ryby. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)