Papryka faszerowana serem i boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3376
Składniki:
- 25 g wędzonego boczku
- 20 g tartego sera cheddar
- 20 g tartego parmezanu
- 6 zielonych papryk
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Kapustę czerwoną pokroić drobno, wrzucić ją na 1 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 2 minut. Ugotowaną odcedzić i dodać do sałaty. W paprykach ściąć nożem jedynie sam wierzch i usunąć nasiona. Ścięty wierzch papryk pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Następnie boczek pokroić w drobną kostkę i połączyć z pokrojoną papryką w misce. Dodać do tego tarty parmezan i cheddar. Następnie składniki doprawić do smaku, pieprzem, solą, czosnkiem w proszku i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążone papryki. Mąkę rozmieszać z mlekiem tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W rozmieszanych składnikach namoczyć nadziane wcześniej papryki. Namoczone oprószyć dobrze bułką tartą i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do warzyw na talerzu. Całość polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)